Fysiotherapie bij meniscusklachten

Sporten is heerlijk, maar helaas is sporten ook van de oorzaak van blessures. De meeste blessures worden immers opgelopen tijdens het sporten. Met name gewrichten zijn kwetsbaar. Een voorbeeld van zo’n belangrijk gewricht is de knie. Het kniegewricht is essentieel voor mensen om zich te kunnen verplaatsen en wordt daardoor ook veel belast. Helaas zijn de knieën ook erg gevoelig voor blessures. Dit kan gebeuren tijdens fanatiek sporten, maar ook tijdens de normale dagelijkse bezigheden.

Wat is een meniscus?

De knie is een complex deel van ons lichaam. Het bestaat uit vele botstructuren en zachte weefsels die ervoor moeten zorgen dat de knie soepel kan bewegen. In de knie zit een halvemaanvormige kraakbeenschijf.

Dit schijfje vangt de krachten op die op de knie komen te staan. In elke knie zitten er twee: een aan de binnenkant en de andere aan de buitenzijde van de knie. Er zit ook een soort smeerolie in de knie. Dit wordt synovia genoemd.

De meniscus bestaat uit kraakbeen. Kraakbeen is gevoelig voor slijtage. Het kan slijten door fanatiek sporten en overbelasting maar ook door ouderdom. Vooral na het 40e levensjaar gaat het kraakbeen hard achteruit.

De doorbloeding wordt minder en het kraakbeen wordt minder flexibel. Het kraakbeen kan ook afnemen, wat op den duur kan leiden tot slijtage van de knie. Dit wordt artrose genoemd.

We zien bij ons in de praktijk vrij veel mensen die klachten van hun meniscus hebben, de oorzaken hiervan zijn best divers.

Hoe ontstaat een meniscusblessure?

Meniscusklachten kunnen acuut of geleidelijk ontstaan. Acute klachten treden meestal op na een trauma. Dit kan bijvoorbeeld een knieverdraaiing (distorsie) zijn. Op het moment dat er sprake is van een acute klacht, kan dit gepaard gaan met schietende intense pijn, diep in de knie. Geleidelijke klachten kunnen gerelateerd zijn aan ouderdom. Het kraakbeen neemt in dat geval langzaam af en er kunnen geleidelijk klachten komen.

Door een verdraaiing in de knie kan de meniscus scheuren. Dit gaat gepaard met pijn en zwelling van de knie. Het buigen en strekken zal moeizaam gaan en lopen is niet goed mogelijk. Een (af)gescheurde meniscus is vaak een van de eerste dingen waar een fysiotherapeut aan denkt. De fysiotherapeut zal uitgebreid onderzoek doen om te kijken wat de oorzaak is van de klacht.

Door ouderdom kan er slijtage ontstaan in de gewrichten, maar ook in het kraakbeen. De gewrichten worden bovendien minder soepel als ze ouder worden. Bij kleine verkeerde bewegingen kan er dan al een scheurtje ontstaan in de meniscus. Het scheurtje kan ook zelf herstellen door de vorming van littekenweefsel.

Wij helpen je graag wanneer last hebt van dit soort klachten. Want fysiotherapie kan je echt helpen om de knie weer sterker en beter belastbaar te maken.

Hoe diagnosticeert de fysiotherapeut mijn meniscusklacht?

In onderstaande kopjes zij een aantal mogelijke oorzaken van meniscusklachten beschreven. Tijdens het consult bij de fysiotherapeut wordt er een aantal testjes gedaan om te kijken wat er aan de hand is.

Als de fysiotherapeut aanvullend beeldmateriaal nodig heeft, dan kunnen we je helpen met een doorverwijzing voor een MRI- of CT-scan in het ziekenhuis.

Vanzelfsprekend overleggen wij met eventuele andere behandelaren over wat voor jou de beste optie is. Wij denken ook op dit gebied heel graag met je mee.

Sport specifieke oefeningen zullen worden ingezet die voor jouw herstel van belang zijn. Denk bijvoorbeeld aan fietsen op de ergometer voor geblesseerde schaatsers om toch het aerobe vermogen te trainen of aan bepaalde krachtoefeningen die spieren kunnen versterken.

Het doel van onze sportfysiotherapeuten is om jou niet alleen terug te kunnen laten keren naar je sport, maar er ook voor te zorgen dat je sterker terug komt. Dit om de kans op een herhaal blessure te verkleinen. Daardoor wordt er naast het specifieke herstel ook gericht getraind op het sterker maken van niet aangedane lichaamsdelen.

Onze
Knie

specialisten

We hebben fysiotherapeuten, orthomanuele artsen, sportartsen, voedingsdeskundigen, (sport)psychologen, personal trainers en nog veel meer specialisten in huis. Ons doel: jou beter laten presteren!

Je eerste afspraak bij een fysiotherapeut

De eerste afspraak bij de fysiotherapeut zal bestaan uit een onderzoek waarbij jouw voorgeschiedenis en huidige klachten zullen worden besproken. Afhankelijk van de mate van de fase waarin de enkel zich bevindt zal een behandelplan worden opgesteld. Het doel van de behandeling is om de klachten sneller te verhelpen. Met de juiste fysiotherapie is de genezing van een verzwikte enkel vaak veel sneller.

Je kiest voor Fysiomed

Omdat wij zorg van topsportkwaliteit nastreven. Wij willen samen met jou op het hoogste podium waar je op actief bent presteren. Of je nou een topsporter, topverkoper of topbloemist bent. Bij het leveren van topsportkwaliteit hoort een betrokken, flexibele en leergierige houding. Met openingstijden tot 22:00 doordeweeks is er altijd plek wanneer het jou uitkomt. Ook in het weekend zijn wij voor jou open. Je kunt vaak dezelfde dag nog terecht. 

Ook kijken wij verder dan de pijnplek. Om zo verdere blessures waar mogelijk te voorkomen. Een duurzame behandeling, dat streven wij na. Wij geloven dat lichaam, geest en energie in balans moeten zijn om optimaal te presteren. Vandaar dat wij met veel specialisten werken. Zo kunnen wij voor iedereen maatwerk leveren. Dit alles doen wij al 30 jaar lang. Ervaring ontbreekt dus ook zeker niet. 

Wat jouw doel ook is; Energize your Goals! 

Je zorgverzekering

Fysiotherapie zit voor een deel in het basispakket van je zorgverzekering. Wat je vergoedt krijgt is afhankelijk van je leeftijd en reden waarom je fysiotherapie krijgt. Je kunt je aanvullend verzekeren voor fysiotherapie. Het is een van de meest gekozen dekkingen. Declaraties verlopen via je zorgverzekering. Controleer je polis om in te zien hoeveel behandelingen je vergoed krijgt. Een verwijzing van je huisarts is niet nodig. Bekijk hier de vergoedingen per verzekeraar

Maak een afspraak

Wij zijn er om jou te helpen. Fysiotherapie, Personal Training, (top)Sport Performance Training, Manueel Therapie, het kan allemaal in ons sport medisch centrum in Amsterdam Zuid of Weesp. Plan een intake in om erachter te komen wat jij nodig hebt om te presteren.

Direct contact

Ma – do

07:00 – 22:00

Vr

07:00 – 20:00

Za – zo

09:00 – 17:00

Heb je een vraag? Wij geven graag het antwoord.

Gewenste locatieverplicht
Optioneel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Energize your goals

Wij zijn Fysiomed uit Amsterdam Zuid, wij zijn er voor iedereen. Voor iedereen die zijn prestaties wil optimaliseren en voor iedereen die zijn prestaties wil maximaliseren. Haal je alles uit jezelf, of eis je alles van jezelf. Dat is het verschil tussen sport en topsport. Wij zijn topsporters in tijden van revalidatie en prestatie. Zowel in het binnen- als buitenland. Kom langs in Amsterdam Zuid of Weesp!

Volg ons op sociale media